Unikt sortiment. Löpning, skidåkning och äventyr!

Välj rätt skostorlek genom att mäta din fötter!

Vi är övertygade om att man kan handla skor på nätet och har man koll på sin fotlängd så är det lätt att hitta rätt storlek direkt! Vi mäter insidan på alla skor vi har i vårt sortiment. Innermåttet mäter vi med en mätsticka inuti skon. Maila gärna ifall du har någon fundering på skostorlek!


Passform

För att en sko ska passa din fot så bra som möjligt bör du välja en sko som är 7-10 mm längre än vad din fot är.

Exempel:

Om din fotlängd är 240mm bör du välja en sko som är 247-250 mm.

Alla har olika preferenser hur en skor ska sitta, vissa vill ha dem mer tight och då kan 5-6 mm räcka medan de flesta väljer en sko som är 10 mm längre än foten. Observera att minst 4 mm behövs för att foten ska kunna flexa ut och jobba på ett bra sätt! Planerar du att använda tjockare strumpor bör du lägga till ytterligare några millimeter för att vara säker på att skon inte blir för trång, detta gäller speciellt i kängor där tight passform troligtvis inte är lika viktigt som i en löparsko och där man kanske vill kunna bygga på med ett extra lager sockar vid kallt väder.


MÄT DINA FÖTTER

     


Vi rekommenderar att införskaffa en mätsticka. Du kan mäta dina fötter och skor snabbt och enkelt med en praktisk mätsticka för fotmått eller invändiga skomått. Mätstickor är extra smidigt att använda vid köp av barnskor eftersom barns fötter växer väldigt fort. Har man ingen mätsticka så fungerar det också bra med metoden som beskrivs här nedan.

För att mäta din fot behöver du:

  • En vägg
  • En bok
  • En mätsticka, linjal, tumstock eller ett måttband.

 

Så här gör du:

1. Ställ dig med hälarna mot en vägg. Det får inte finnas något mellanrum mellan hälen och väggen.

2. Lägg en bok framför tårna. Om din ena fot är längre än den andra, lägg boken mot tåspetsen på den längsta foten, och undvik att vinkla boken mot den kortare foten. Se till att använda en bok med så rak/platt rygg som möjligt - om bokryggen är rundad kan du få fel värde när du mäter.

3. Använd en linjal, tumstock eller ett måttband för att mäta mellanrummet mellan bokryggen och väggen/vägglisten.

4. Värdet du får fram är din fotlängd!


Skor till barn

För barn brukar vi rekommendera att skorna är 10 till 15 mm längre än fötterna när dom tas i bruk. Gummistövlar och vinterskor bör vara 1,5 till 2 cm längre än fötterna. Är de något stora i storleken så kan du lägga i en tunn sula som du tar ut när barnet växt. När det är ca. en halv centimeter kvar så är det dags att byta sko till en större storlek.