Stakskidor
Northsport |22/01, 2019

Vi har under flera år testa stakskidor och vanliga skidor som vi plockat just för stakning. Vid tävlingar som vi åker runt om i Europa i Skiclassics-cupen så har vi fått en enormt värdefull erfarenhet. Här kommer en lite text av Klas Nilsson som tävlat i Skiclassics under flera år.
En bra stakskida ger ett helt annat släpp än en vanlig klassisk skida. På vanliga skidor blir det ofta ett litet nyp, en bromsande känsla just framför bindningen när en går fram över stavarna och faller ner med kroppen. Med bra stakskidor så blir det ett helt annat släpp. Tryckpunkterna är fördelade på ett annat sätt så det inte blir ett vasst hugg. Skidan vill hela tiden fram, även vid uppförsstakning där vanliga skidor ofta nyper extra mycket.
Under 2018-2019 ser vi ute på Skiclassics flera olika typer av skidor. På Madshus åker många med utplockade klassiska Redline 2.0 och en del åker med en specialgjord skateskida för stakning. Inte alls likt en skateskida i spannet. På Atomic är deras modell Cold soft Classic väldigt populär. Den har ett lågt mjukt spann med långa glidzoner. Denna är bra om det är nysnö eller kallt. Vid varmare före så behövs en högre skida med kortare glidzoner.
Nu senast loppen så har jag åkt med Atomic Cold Soft. I Seefeld på Kaizer Maximiliam Lauf var det -6 i start och nysnö och gick mot varmare väder i slutet. Med Toko röd under skidorna, en bra mediumslip och Colds softs mjuka spann surfade skidorna mycket bra. Mot slutet gick de något sämre pga lite nött slip. Skulle valt en något nyare slip.
Hemma i Skellefteå har jag testat de nya Redline 2.0 från Madshus som varit väldigt fina. Till dem kan en snabbt lägga till Movebindningen som gör det enkelt att testa i vilken bindningsposition skidorna går som bäst. Det gör väldigt stor skillnad. När vi kollat i vår Skimateria spannmätare så förändras högsta höjderna på hel och halvvikt väldigt mycket om positionen ändras.
En annan intressant skida är Skitrabs handbyggda stakskidor! Av det vi testat så har glidet varit väldigt bra!
Det skiljer sig mellan tillverkarna hur de byggt upp sina stakskidor. Om Madshus stakskida propulsion trycks ihop med belagen mot varandra så är det ganska stängt utan stor glipa. Detta gäller Cold men även plus-skidorna. Tryckpunkterna är "snälla" och inte så vassa. När skidorna bara står mot varandras belag så är de ganska låga, lite luft mellan före de trycks ihop. När det trycks ihop är det rätt segstyva och ganska låga innan slutspannet kommer. Slutspannet är inte hårt men inte superhårt som vissa andra stakskidor. Från fabrik så är de märkta med 60-80 Kg eller 80+. Dock skiljer det mellan varje unikt par. Så viktigt att skidorna plockas efter åkarens vikt, behov och önskemål. Det är inte bara att plocka fram en skida bara för att det är en stakskida. Hur glidzonerna är på varje skida är dock väldigt olika och vi mäter alltid ut dem på vår skimateria spannmätare. Vi brukar beställa skidor i serier som vi sett gått bra. Detta ger större chans till toppar!
Vi har testat både plus och cold av Madshus stakskida Propulsion och det går inte säga vilken som direkt är bättre. Vi har läst på en del ställen om att cold-skidan skulle vara mycket bättre men detta har vi inte sett när vi testat. Troligen har de som skrivit det just fått bättre coldskidor eller inte testat och av någon anledning velat framhäva denna skida mer. De butiker som hävdar detta har antagligen köpt in fler och vill sälja fler av just cold-skidan eller hört någon annan säga detta. Det unika exemplaret är det viktigaste och vilken slip som läggs på skidan. Det är avgörande för vilka fören som de kommer att vara snabbast på.
Fischers numer klassiska DP-skida som var en av de första stakskidorna som kom är också ett säkert kort. Vi upplever att de går bäst i kallföre. Ser det ut att bli blött och flera plusgrader är deras vanliga klassiska skida, modell 902, ofta ett bättre val! Men från +0 och kallare är deras DP-stakskida väldigt fina! Låga med långa tryckzoner och ett hård slutspann. Även här mäter vi alltid ut glidzonerna mycket noga.
Peltonen har en liten annan uppbyggnad med högre spann som är både högt och hårt. De har dock lyckats perfekt att få samma lätta släpp som Madshus och Atomic. Känns lite mer som en blandning mellan klassiska skidor och skateskidor fast där de får mer fart och släpp än både skate och klassiskt. Känslan vid stakning uppför påminner om att staka med skateskidor samtidigt som släppet är bättre. Petonens skida ser precis ut som deras vanliga klassiska skida men det står oftast Classic stiff + på skidorna ur deras stakserie. Peltonen kallar själva deras stakskida för PUMPA. Kanske kommer de snart med egen design också!
/Klas Nilsson,
Ski Classics Pro Team - TEAM IGNE
Skellefteå XC