Unikt sortiment. Löpning, skidåkning och äventyr!


  

Rullmotstånd på rullskidor

Rullskidor kommer med olika motstånd på hjulen, 2,3 och 4. Det finns även snabbare plasthjul men de används ytterst sällan så de har vi valt att inte ta med här. Har du aldrig åkt rullskidor kan det vara svårt att välja så här kommer en snabb guide till dig som funderar över vilket motstånd du ska välja på dina rullskidhjul.

Rullskidor på sommaren går generellt sätt snabbare att åka med än längdskidor på vintern. Asfalten är hård vilket gör att stavarna svarar direkt mot underlaget kontra vintern där trugorna ofta sjunker ner lite i snön. Skidspår på vintern erbjuder ofta mer kupering än de vägar de flesta åker rullskidor på, med undantag för rullskidbanor som ofta är ligger på delar av skidspåren. Ett normalt vinterföre med några minusgrader och natursnö glider ganska bra men inte jättelätt. Alla dessa parametrar gör därför att det finns olika motstånd på hjulen för att kunna simulera olika vinterföre eller kompensera för lätt terräng på sommaren.

Vi rekommenderar rullmotstånd 3 till de flesta. Det gör att farten blir mer lik den du skulle haft om du åkt skidor på vintern och tekniken blir mer lik vanlig skidteknik. Backarna utför blir inte heller lika snabba som med motstånd 2 vilket gör att det blir lättare att åka mer kuperat. Idag klassas motstånd 2 som standard men vi skulle, av anledningarna ovan, velat klassa motstånd 3 som standard. Även med motstånd 3 har de flesta betydligt snabbare medelhastighet än de normalt har på vintern (med undantag isiga platta konstsnöspår).

Motstånd 2 passar de som vill träna med snabbare åkare eller för de som bara gillar när det går snabbt. Är du lite sämre än dina träningskompisar är det perfekt att använda lättare rull för att kunna träna ihop. Rullmotstånd 2 klassas som standard men rullar väldigt snabbt. Är du nybörjare kan du lätt uppleva att de går för fort utför vilket gör att det kan kännas onödigt läskigt att åka rullskidor. Barn och ungdomar åker ofta med motstånd 2 men även där skulle vi rekommendera motstånd 3. Dock kan det bli tråkigt att vara ensam i en grupp med motstånd 3 så kolla vad de andra har före du bestämmer dig eller köper rullskidor till dina barn. Åker de flesta med motstånd 2 så är det bäst att köpa 2. Ska du tävla i rullskidor så är det vanligast med motstånd 2. 

Motstånd 4 är för de som åkt med motstånd 3 men känner de vill ha tyngre rull. Har du aldrig åkt rullskidor behöver du inte fundera på att köpa motstånd 4. Detta är för de som åkt mycket rullskidor med motstånd 3 men upplever att det rullar för lätt. Motstånd 4 är kanske det motstånd som påminner mest om skidåkning på vintern. De kan dock upplevas något tyngre och "släpper" mindre än skidor på vintern. Men tittar vi på alla parametrar som kupering, stavfäste och skidföre så blir medelhastigheten ofta mest lik med motstånd 4. Detta gäller dock inte lätta fören som isiga konstsnöspår. De flesta som äger ett par rullskidor med hjul med motstånd 4 äger ofta rullskidor med hjul med motstånd 3. Det kan vara en fördel att kunna variera. Åker du ibland mer kuperat eller tränar med olika kompisar är det bra att kunna anpassa rullmotståndet. Tänk på att olika märken variera en del mellan de olika motstånden. Har din kompis ett par med motstånd 4 så är det inte säkert att dina kommer rulla exakt lika om det är ett annat märke.