Unikt sortiment. Löpning, skidåkning och äventyr!

Tips för att komma igång med löpträningen

|11/10, 2022

Tips för att komma igång med löpträningen

Här är några tips från oss på Northsport för att komma igång med löpträningen:

  1. Skaffa rätt utrustning

För att komma igång med löpträningen behöver du rätt utrustning. Det viktigaste är bra löparskor som passar din fot och din löpstil. Vi rekommenderar skor med noll drop och bred tåbox! Ska du komma igång med löpningen kan det vara fördelaktigt att ha en sko med dämpning, t.ex. från Altra! Det är också bra att ha en bekväm och andningsförmåga klädsel, samt eventuellt en löparmössa, halsvärmare och löparhandskar om det är kallt ute.

  1. Sätt upp en målsättning

Innan du börjar löpträna är det bra att sätta upp en målsättning för vad du vill uppnå med träningen. Detta kan vara att klara en viss distans, att förbättra din kondition eller att gå ner i vikt. Detta hjälper dig att hålla motivationen uppe och att ha något att sträva mot under träningsperioden.

  1. Börja med korta sträckor och öka successivt

När du börjar löpträna är det bra att börja med korta sträckor och öka successivt. Detta ger din kropp tid att vänja sig vid den nya belastningen och minskar risken för skador. Börja med att löpa en eller två kilometer och öka sedan distansen långsamt varje vecka.

  1. Värma upp och stretcha

Innan du börjar löpträna är det viktigt att värma upp kroppen genom att göra lätta stretchövningar och rörelser. Detta hjälper till att förbättra rörligheten i musklerna och öka blodcirkulationen, vilket kan minska risken för skador. Efter träningen är det också bra att stretcha för att förbättra återhämtningen och förebygga överansträngning.

  1. Varierad träning

För att hålla träningen intressant och förbättra din kondition är det bra att variera träningen. Detta kan du göra genom att löpa olika sträckor och fartlekar, eller genom att kombinera löpträningen med andra aktiviteter som styrketräning, yoga eller cykling.

  1. Lyssna på din kropp

När du börjar löpträna är det viktigt att lyssna på din kropp och att inte tvinga den att prestera mer än vad den är redo för. Om du känner dig trött eller har ont någonstans är det bra att ta en paus och återhämta dig. Det är också viktigt att dricka tillräckligt med vätska under och efter träningen för att hålla kroppen hydrerad.

  1. Försök att inte enbart landa på hälen

Att ha rätt form när du löptränar är viktigt för att minska risken för skador och förbättra prestationen. Se till att du landar på mittfoten och inte hälen. Korta hellre ned steget och ha det närmare kroppen!

  1. Hitta en träningskompis

Att löpträna tillsammans med någon annan kan göra träningen roligare och motiverande. Det kan också vara skönt att ha någon att prata med under träningen och att ha någon att hålla koll på att man håller sig till träningsplanen.

Sammanfattningsvis är det viktigt att ha rätt utrustning, sätta upp målsättningar, öka träningsmängden successivt, värma upp och stretcha, variera träningen, lyssna på sin kropp och ha rätt form när man börjar löpträna. Det kan också vara motiverande att hitta en träningskompis att löpträna tillsammans med