Northsports vallaguide - del 1 glidvalla för nybörjare
Northsport |16/12, 2022
Att underhålla sina längdskidor behöver inte alls vara krångligt eller svårt! Det räcker oftast med att ha en eller två paraffiner hemma och sedan ha de lämpliga tillbehören. För att valla med hårt paraffin så krävs vallabort, vallajärn, styrspårskrapa, sickel och borste. Vid användning av flytande glidvalla från t.ex. Vauhti behöver man ingen sickel eller vallajärn, det räcker med ett vallabord och en sickel!
Allmänt om glidvalla och fluor
Glidvalla (även kallad paraffin) används för att minska friktionen mellan skida och snö. Vid klassisk åkning använder man glidvalla på glidytorna, medan när man åker fristil använder man det under hela skidan. Glidvalla värms in i skidans belag och när det är dags att använda dem skrapar och borstar man bort det. Det finns en djungel av olika glidvallor i prisklasser från 150 kr till 2000 kr. Det som påverkar priset är andelen flour i vallan, hög andel = högt pris. Flour reagerar inte med något och stöter därför ifrån sig vatten och smuts. Mycket smuts i skidans belag försämrar glidet, så på långlopp då skidorna utsätts för mycket är det en fördel med hög flourhalt. För en motionär som åker ett par varv på elljusspåret duger det med de billigaste glidvallorna.
Glidparaffiner kan delas in i tre huvudgrupper:
1. Mjuka paraffiner
2. Hårda paraffiner
3. Pulvervallor/Fluorcarboner
1. Mjuka paraffiner - Dessa paraffiner är mjuka i sin konsistens och lämpar sig bäst för varmt före. Vid extrem varm och våt snö kan sådana paraffiner vara lika bra och enstaka gånger bättre än pulvervalla/fluorcarboner.
2. Hårda paraffiner - Dessa paraffiner är hårda i sin konsistens och lämpar sig bäst för kallföre från -2 till -20 grader. Paraffinerna har hög smältpunkt så det är därför viktigt att hålla vallajärnet i rörelse hela tiden så att inte belaget tar skada (blir blåsor).
3. Pulvervallor/Fluorcarboner - Pulvervallan kännetecknas bäst på det höga priset. I vissa fören är det ingen tvivel att sådana vallor är överlägsen allt annat. Det optimala området för fluorcarboner ligger mellan + 4 till - 2 grader och med hög luftfuktighet (78 % >).
Vallning
Man skall säkerställa en ordentlig ventilation i vallningsutrymmen och använda andningsmask när man smälter och borstar fluorvallor.
Sickla
Ifall man ska ta bort valla från skidorna (sickla dem) så gör man så här:
• Använd först styrspårskrapan (en pinne/stav ca. 7-8 cm lång) för att få bort valla i mittenskåran. Gör detta först ifall du slinter så repar du enbart paraffinet.
• Ta sedan en sickel och vinkla den i 45 grader framåt och för den från främre delen av skidan och sedan bakåt. Två-tre gånger räcker oftast
• Det paraffin som fortfarande är kvar borstar man bort.
Valla
Är belaget fritt från gammal valla d.v.s. den är sicklad/borstad sedan tidigare och man inte ska använda dem igen så är det dags att lägga på ny glidvalla!
1. Värm upp vallajärnet till den temperatur som står på den valla som ska användas.
2. Lägg paraffinet mot vallajärnet och låt det rinna ut över belaget. En tunn sträng på båda sidor om styrspåret räcker.
3. Lägg sedan järnet mot belaget och låt det smälta ut paraffinet över hela skidans yta. Dra en gång i lagom fart (ca. 20 sek från längst fram till längst bak).
4. Ifall någon yta inte har paraffin fortfarande kan man droppa på mer och sedan ta en sväng till med vallajärnet. Vänta dock någon minut så skidan hunnit svalna sedan första svängen, annars är det lätt att temperaturen i skidan blir för hög och belaget bränns.
Flytande glidvalla
Tack vare skinskidornas genombrott på marknaden har vallabranschen tvingats lägga ner mycket tid, pengar och forskning på att utveckla produkter som även förenklar glidvallandet! Motionärer vill inte lägga ned samma tid och energi längre vilket är förståeligt! Därför har man tagit fram flytande vallor som håller länge och ger bra glid! Dessa vallor är extremt lätt att applicera och har på stora sätt revolutionerat vallabranschen. Du hittar den i såväl landslagets vallabuss som under elitens skidor.
Allt du behöver som motionär om du vill göra minsta möjliga insats är två produkter: en glidvalla (Vauhti Pure One) med brett temperaturintervall och en nylonborste.
Smörj på glidvallan, bara så att du ser att belaget blir fuktigt. Låt torka minst en kvart, men gärna över natten. Borsta ur lite lätt med en nylonborste. Efter detta har du skidor med fräscht glid som räcker 30-50 kilometer, beroende på snöns kvalité, och med lika bra resultat som om du skulle använt ett hårt paraffin! Det här gör att du kan ha perfekt glid varje pass. Observera dock att om du ska resa med skidor i ett skidfodral så rekommenderar vi att man använder hårt paraffin då det flytande inte skyddar belaget lika bra! Skidorna kan gnidas mot varandra och ge små och irriterande repor. Har du dem bara i takboxen eller bilen med ordentliga skidhållare ska det dock inte vara några problem!
Här hittar du all skidvalla
Länk till en guide om vilken valla man ska välja