Unikt sortiment. Löpning, skidåkning och äventyr!

Northsports tips inför Vasaloppet!

|16/12, 2022

Northsports tips inför Vasaloppet!

Vasaloppet närmar sig och Klas Nilsson, grundare till Northsport, blev 5:a och bästa svensk på Vasaloppet 2020 ger sina bästa tips för att lyckas:

1. Valla klart så mycket som möjligt hemma före resan ner.

Åker du med fäste så valla klart det mesta hemma (om du inte planerar lämna in dina skidor för vallning nere på plats)!
Åker du med pulver så är det ingen nackdel om du lagt det redan i början av veckan. Lägg säkra vallningar som du vet fungerar som går i ett brett spann. Ta hjälp av någon om du är osäker. Fråga oss på Northsport om råd! Borsta på lördag morgon och testa skidorna efter banan fullt tävlingsklara. Det är inga problem att lägga stora delar av fästet före pulvret är borstat. Borsta bara inte allt pulver in på fästet.

2. Testa skidorna efter banan på lördag om det finns möjlighet.

Då kan du i lugn och ro känna att skidorna fungerar. Tänk på att föret i starten ofta är annorlunda mot för stora delar av banan. Försök därför testa skidorna på andra ställen än i starten. Gör inga panik-ändringar på lördag kväll. Lita på dig själv, lyssna inte på andra "experter". Finns ofta många dagen före Vasaloppet...

3. Ät inte för mycket.

De flesta är nervösa för de nio milen och äter för mycket i tron på att  det ska ge dem mer energi. Ät och drick normalt. Drick eventuellt något glas vätskeersättning och ta eventuellt någon "kolhydratsbar" under  torsdag/fredag. Undvik för stora måltider speciellt på lördag eftermiddag och kväll. Detta gör att du sover bättre och har en normal känsla på söndag morgon! Som Aukland säger "Hungrig varg jagar bäst". Se till att ha med ett smidigt vätskesystem under loppet så du kan dricka extra mycket i början på loppet.

4. Gameplan

Lägg upp en detaljplan för din resa ner och ditt lopp. Hur dagarna ska läggas upp och vad som ska göras. Tänk positiva tankar och visualisera  hur du önskar genomföra loppet! Tänk vad kul det ska bli att åka! Planera in en belöning efter målgång. En god öl, en middag, en ledig dag från jobbet eller något annat som du gillar!

5. Spara energi, du är i fokus!
När du gjort en bra plan och vallat och fixat det mesta av det materiella hemma kommer du ha mycket tid över. Använd den till att spara energi, ligg med benen i högläge och njut. Låt dig ej stressas av de som springer runt och gör sista ändringar och lyssnar på "experterna". Du som har en tydlig plan har större chans att lyckas!

6. Följ din nutritionsplan under loppet!

En konstant tillförsel av energi under loppet säkerställer att du har energi hela vägen. Vi har skrivit en nutritionsguide samt nutrition från Umara som passar perfekt för 9 mil skidåkning!

Stort lycka till!