Unikt sortiment. Löpning, skidåkning och äventyr!

Barfotaskor och hallux valgus

|31/12, 2022

Barfotaskor och hallux valgus

Hallux valgus är en fotåkomma som innebär att stortån pekar åt sidan istället för rakt fram. Det kan orsaka smärta och obehag i foten, särskilt vid promenader och andra fysiska aktiviteter.

Skor med bred tåbox är speciellt designade för att ge foten mer utrymme och rörelsefrihet, vilket kan hjälpa till att lindra symtomen på hallux valgus. Dessa skor har en bredare tåbox än vanliga skor, vilket gör att tårna inte trycks samman på samma sätt. Detta kan minska spänningar och obehag i foten och hjälpa till att förhindra att hallux valgus förvärras.

Barfotaskor, d.v.s. skor med tunn sula (t.ex. VivoBarefoot och Vibram FiveFingers) är en annan typ av sko som kan vara bra mot hallux valgus. Dessa skor är designade för att ge en naturlig känsla och frihet för foten. De har ofta en mjuk och flexibel sula som gör det möjligt för foten att röra sig på ett naturligt sätt, vilket kan hjälpa till att lindra spänningar och obehag i foten.

Även tåsockar kan ha viss effekt på hallux valgus, men de är inte en långsiktig lösning. Tåsockar är sockor med en separat ficka för varje tå, som kan hjälpa till att ge tårna mer utrymme och rörelsefrihet. Det kan lindra spänningar och obehag i foten och göra det lättare att gå och stå.

Tåsockar (från t.ex. Injinji) kan vara bra att använda som ett komplement till andra behandlingsmetoder, såsom att välja skor med bred tåbox eller att göra övningar och stretching för foten. Tåsockar är dock inte en ersättning för dessa metoder och kan inte bota hallux valgus på egen hand.

Barfotaskor för män

Barfotaskor för kvinnor

Läs gärna även vår guide till att välja rätt skostorlek när du beställer skor!